Ben je op zoek naar koolhydraatarme recepten?

Dan kom je al snel bij salades uit. Salades zijn meestal laag in koolhydraten en vormen een goede voedzame maaltijd. Een salade is bovendien erg gemakkelijk om te maken.

Door aandacht te besteden aan de ingrediënten kun je de salade heerlijk op smaak brengen en gezond houden. Steeds meer mensen nemen een salade mee naar het werk als koolhydraat arme maaltijd.

Het is goed voor de gezondheid om  gestructureerd een middag maaltijd te vervangen voor een koolhydraatarme lunch.  Het is aan jou hoeveel dagen je dat wilt doen.  We adviseren je om een vast patroon aan te houden. Dit vergroot de kans dat jij jouw voornemen doorzet. Wanneer je eenmaal gewend bent aan de salade en het word een gewoonte dan zul je al snel merken dat je hier geen moeite meer mee zult hebben.

In dit artikel geven we je een aantal suggesties waarmee jij jou eigen koolhydraatarme salade meer op smaak kunt brengen.

Waarom Koolhydraatarm?

Waarom zouden we vaker koolhydraatarme maaltijden moeten eten? Omdat we tegenwoordig vaak te veel koolhydraten binnen krijgen en te weinig bewegen waardoor we al snel een overschot creëeren.

Koolhydraten hebben de eigenschap wanneer je niet genoeg verbrand om snel opgeslagen te worden als vet. Bij overmatig gebruiken maken koolhydraten ons dus dikker.

Nederlanders eten in verhouding veel koolhydraten. Het is typisch Nederlands om bij het ontbijt en bij de lunch brood te eten. Ook eten we graag koolhydraatrijke gerechten zoals pasta of rijst.

Allemaal hartstikke lekker, maar niet erg goed voor de lijn!

Het is voor ons lichaam beter om te minderen met koolhydraatrijk eten en meer variatie aan te brengen in ons eetpatroon.
Het aanpassen van een voedingspatroon is even wennen. Het veranderen van gewoontes is niet eenvoudig.

Maar we hebben goed nieuws! Het is niet lastig om een lekkere koolhydraatarme salade op tafel te zetten!

Gebruik sla als de basis

Waarom sla als basis van een salade?

Er zijn veel verschillende soorten sla: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla, rucola. Om er maar een paar op te noemen. Sla is geen vitaminebom, maar elk soort heeft zo zijn voordelen. Zo is ijsbergsla rijk aan calcium en vitamine C. En kropsla bevat veel vitamine A.

Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten.

Sla bevat antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen op. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart en vaatziekten voorkomen. Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.

Salades zijn altijd gezond! Toch!?

Ja, en nee. De voedingsstoffen in salades zijn aanwezig. Toch zijn de salades vaak niet goed voor het gewicht. Dit komt door de smaakmakers die worden gebruikt om de salade lekkerder te maken. Denk bijvoorbeeld aan kaas,  croutons of mayonaise. Dressings zijn vaak op basis van mayonaise en suikers en bevatten vaak te veel zout dus maken de salades een stuk ongezonder.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een lekkere dressing te maken deze recepten kunt u hier vinden, zo kan je er zeker van zijn dat deze vrij is van onnodige en ongezonde toevoegingen!

Gezonde toevoegingen

Als je zelf regelmatig salades maakt komt het je vast bekend voor.  Een “kale” salade is saai. Dus je voegt ingrediënten toe tot je tevreden bent.

We geven je graag een paar tips hoe je meer smaak aan een koolhydraatarme salade aanbrengt.
De smaak veranderd maar de salade blijft dan koolhydraatarm.
Hieronder staan enkele suggesties.

Kruiden

Kruiden zijn een prima toevoeging voor een salade. Denk aan peterselie en basilicum, maar ook aan rozemarijn en zelfs mint. Door kruiden gedoseerd toe te voegen, creëer je een compleet andere smaakbeleving. En het leuke is dat je hier eindeloos in kunt variëren!

  • Basilicum Zorgt voor een rijke geur, smaak en aroma
  • Dille Heerlijk in bijvoorbeeld koolsla salades, of in combinatie met yoghurt of zure room.
  • Sumak Sumak is een fruitig en zurig besje. Het geeft een frisse en scherpe citroenachtige smaak aan gerechten.
  • Mediterraanse kruiden Zachte, milde smaak zeer geschikt voor salades. Heerlijk bij tomaten of geitenkaas. Onmisbaar bij ingrediënten uit het middellands zee gebied!
  • Chubritza Bulgaarse kruiden Bonenkruid rijk & krachtig van smaak
  • Aioli Provençale Met 1 ei en olijfolie maakt je in een handomdraai een heerlijke Aioli.
  • Italiaanse kruiden voor heerlijke Italiaanse salades

Noten en zaden

Een andere toevoeging aan aan een lekkere koolhydraatarme salade wordt gevormd door noten en zaden. Deze zitten boordevol eiwitten en gezonde vetten, dus helemaal perfect passend binnen een koolhydraatarme salade daarnaast geven ze je ook langer een verzadigd gevoel!

Er zijn allerlei noten en zaden die je kunt uitproberen maar probeer gebrande en gezouten noten te vermijden,omdat daar de meeste goede voedingsstoffen al uit zijn.

Aanraders zijn bijvoorbeeld: Ongebrande walnoten, amandelen, hazelnoten, chiazaad, lijnzaad. We horen graag uw suggesties!

Ei

Een gekookt eitje is een eenvoudige toevoeging aan iedere salade en weer goed voor de extra eiwitten. Snijd het ei in plakjes of kleine blokjes. Dit geeft de salade meer smaak en structuur.

Combineer

Natuurlijk zijn de mogelijkheden om ingrediënten met elkaar te combineren eindeloos. Mix een ei met noten of zaden en voeg andere kruiden toe. Experimenteer hiermee. Zo is het eten van salades niet alleen gezond. Je maakt het ook nog eens leuker. Verbaas anderen met jouw creatieve bevindingen. Je zult merken dus u steeds handiger wordt in het aanbrengen van smaak en variatie in uw salades!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *